0 Flares 0 Flares ×

Czy ktoś pomyślał nad tym że to co jemy ma wpływ na naszą koncentrację ?

Na stabilny rozwój mózgu ma wpływ nasza dieta oraz jej urozmaicenie .Osoby które jedzą posiłki bogate w cukry i nasycone kwasy tłuszczowe mają gorsze wyniki w nauce oraz w testach pamięci.Najczęstszym błędem,który popełniamy to śmieciowe jedzenie.

Dr.Ewan  McNay stwierdza :

„W ciągu 10 minut od zjedzenia tłustego posiłku, kwasy tłuszczowe upośledzają działanie hipokampu,czyli tej części mózgu,która jest odpowiedzialna za naukę i wspomnienia.W ciągu kolejnych 30 minut możemy mieć trudności z przypominaniem sobie faktów.”

Kult Fast-Food nie omija Polaków ,w większych miastach minęła moda na odwiedziny McDonalds jako kolejną atrakcję podczas wycieczek szkolnych .Dziś wiele rodzin chodzi tam na obiady ,co wydaje się dziwne i śmieszne ale to fakt ,pomijając już budki „Kebab” przy marketach oraz centrach handlowych.Racja że kuszą zapachem,po wielogodzinnych zakupach, nie bez powodu sa usytuowane w tych miejscach. :) Niestety my nieświadomie sobie szkodzimy.Oczywiście nie szkodzimy sobie takim kaprysem gdy zdarza to się rzadko,gorzej gdy wejdzie to nam w nawyk.

„Spożywanie dużej ilości cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych pogarsza zdolność mózgu do tworzenia nowych połączeń synaptycznych,utrudnia koncentracje i pracę pamięci.”

Syrop glukozowo-fruktozowy

To oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy),uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów .

Stosowany jest do słodzenia lub dosładzania:

Napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. cola, herbata mrożona, tonik, itp.,napojów izotonicznych i energetyzujących,soków owocowych,napojów alkoholowych, np. likierów czy owoców w alkoholu,mlecznych napojów fermentowanych,mleka zagęszczonego,lodów,dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów,sałatek i konserw rybnych.

Syrop stosuje się też jako zamiennik miodu w pieczywie cukierniczym, zwłaszcza w piernikach, a także jako środek ograniczający czerstwienie wyrobów piekarskich.

*żródło:Wikipedia

Dlaczego o tym wspominam?

Ponieważ syrop glukozowo- fruktozowy przyczynia się do znacznego wydzielania insuliny,która wpływa na upośledzenie procesów mózgu odpowiedzialnych za uczenie się i zapamiętywanie.

Niestety nie możemy ominąć w żaden sposób spożywania cukrów.Możemy je tylko ograniczyć do minimum.

Ważną rolę związaną z pracą mózgu ma kwas OMEGA-3

I tu ciekawy artykuł:


http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/333/niedobor-kwasow-omega-3/

W czasie wysilku umyslowego bardzo mile są widziane np.suszone morele i owoce,tu polecam przeczytać:


http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,127066,15987838,Swieze_i_suszone_owoce,,4.html

Zamiast szukać skutecznych metod nauki czym ja się kierowałam i dzięki tym sposobom zasypiałam nad książkami  ,może warto  wprowadzić w naszą dietę przydatne witaminy?


http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/page/870,witaminy-i-mineraly-na-polepszenie-pamieci/block/3